banner3

UPDATE 2: Na navraag bij de voorzitter:

Het protocol dat hieronder wordt beschreven komt voort uit uitvoerig overleg tussen het RvO en de jurist en voorzitter van DAN. Op basis van wat het RvO ons verteld heeft is voor deze constructie gekozen - DAN werkt als bemiddelaar en verzorgt de reis in opdracht van een adoptant.
Aldus het RvO op 22-11-2021: "Als u geen honden op het terrein houdt in Nederland en de honden direct bij binnenkomst rechtstreeks naar de nieuwe houder gaan, hoeft [DAN] geen UBN te hebben, de houders dienen dan een UBN aan te vragen."
Voor nu heeft de voorzitter besloten dat we de constructie aanhouden die het RvO ons gebiedt, zodra er iets verandert zullen we u informeren.
Nogmaals excuses voor de verwarring.

 

UPDATE: door de tegenstrijdige informatie vanuit het RvO lijkt het er nu op dat er tòch een andere route moet worden genomen. Excuus voor de verwarring - we hopen dit zo snel mogelijk te kunnen ophelderen. 

[Beste (toekomstige) adoptanten,

We willen we u graag op de hoogte brengen van een (voor ons) nieuwe regel voor het registreren van de chip van uw hond.

Per 1 november 2021 zijn vanuit de overheid de regels met betrekking tot het chippen en registreren van honden veranderd. Deze regels hebben invloed op zowel Dogs Adoptions Nederland als voor u als adoptant.

Vanaf 2013 kennen we in Nederland de verplichting dat honden gechipt en geregistreerd moeten worden. Daar komt nu bij dat honden verplicht een Europees Dierenpaspoort moeten hebben. Aangezien de honden van DAN uit Roemenië komen, is dit gelukkig al goed geregeld.

Een andere verandering ten opzichte van de situatie vóór 1 november 2021, is dat honden die uit het buitenland komen binnen twee weken na aankomst door een dierenarts moeten worden geregistreerd bij een hiervoor speciaal aangewezen portaal. Deze registratie moet u als adoptant zelf verzorgen, hiervoor heeft u een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) nodig.
Bovendien is het zo dat aangezien DAN eigenaar is van de honden, ook na de adoptie, u voortaan bij de adoptieovereenkomst een volmacht krijgt waarmee u in naam van DAN de hond kunt laten registreren bij een dierenarts. U bent als adoptant verantwoordelijk voor het correct registreren van de hond en ook voor de kosten hiervan. (Het is belangrijk dat de hond in het systeem aan u als houder gekoppeld wordt - dus geef aan uw dierenarts uw gegevens door. Ook: gebruik de nieuwe naam van uw hond (als u niet de DAN-naam aanhoudt).)

~ De wet geeft de houder twee weken om een geïmporteerde hond te registreren, maar we willen u op het hart drukken om dit zo snel mogelijk te laten doen; zo is hij/zij bij een onverhoopte ontsnapping direct te identificeren.
 ~

Een UBN aanvragen kan hier, door in te loggen met DigiD:
https://mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen
Er wordt u gevraagd uw postcode en huisnummer (met eventuele toevoeging) in te vullen, en een ‘diersoort en productiedoel’ te kiezen. Hier kiest u ‘Huisdieren’, en achter ‘Honden’ vinkt u het hokje ‘Niet bedrijfsmatig’ aan. Bijgevoegd vindt u screenshots van dit formulier.

Verdere informatie vindt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden
(Er wordt gesproken over het bedrijfsmatig houden van dieren, maar de regel geldt bij import uit het buitenland ook voor reguliere huisdieren van particulieren.)

We hopen dat dit helder genoeg is!
Mocht u nog vragen hebben die we hier niet beantwoord hebben, neem vooral contact op.]