banner3

Er is een groot verschil tussen gemeenteasiels (Public Shelters) en particuliere asiels. De gemeenteasiels zijn van de overheid. De particuliere asiels zijn door Roemeense mensen in eigen beheer opgezet en gefinancierd met eigen geld en donaties. Het zijn meestal NGO's (Non Gouvermentele Organisaties). Omdat veel Roemenen de honden willen helpen zijn er nogal wat particuliere asiels.

Asiel1

 De gemeenteasiels

De gemeenteasiels in Roemenië worden door de overheid gesubsidieerd. Managers, hondenvangers en werklui worden per gevangen hond betaald. Voor 25 september 2013 mochten alleen zieke of agressieve honden worden gedood. Op 25 september 2013 werd een wet aangenomen die het doden van alle thuisloze honden toestaat, dus ook de allervriendelijkste, de gezonde, de puppy’s en senioren. Hondenvangers zoeken de wijken af en vangen op straat en in tuinen lopende honden. Daarvoor gebruiken ze  vangstokken, tangen en netten.

Na binnenkomst in het gemeenteasiel krijgen de honden een nummer. Dan hebben deze honden nog 2 weken waarin alleen adoptie hun leven kan redden. Komt er niemand, dan wordt hij of zij gedood. Het euthaniseren gebeurt door een injectie in het hart met verfverdunner, soda of andere chemicalien. Het is geen zachte maar een pijnlijke dood. Er zijn meer manieren waarop de honden worden gedood maar die zullen we hier niet beschrijven.

Asiel2

De leefomstandigheden in het gemeenteasiel zijn slecht. Het zijn kale tochtige kennels, hoogstens een vochtig pallet om op te liggen. De honden krijgen weinig voer en water. Vaak zijn de hokken overvol en zit alles door elkaar: kleine pups, grote reuen, zwangere teefjes. Gemeenteasiels huisvesten 600 tot 1000 honden. Veel van deze asiels houden hun deuren dicht, niemand mag binnenkijken. Er zijn wel enkele gemeenteasiels die mensen toelaten. Vrijwilligers verzorgen de honden en zoeken wanhopig adoptanten voor hen. Geluksvogels worden eruit gehaald maar de leeggekomen plekken worden direct weer gevuld met honden die door de hondenvangers van straat zijn gehaald.

Burgemeesters mogen kiezen voor een ander beleid in hun gemeenteasiel. Verreweg de meesten zijn voor doden, een klein aantal gaat door op het pad van “steriliseren en terug naar de straat”. Van hen mogen de honden leven. Hoop op betere tijden geven ook de vele Roemeense mensen die blijven strijden voor de honden. Zoals de beheerders van de asiels die Dogs Adoptions Nederland steunt.


Asiel3

Het particuliere asiel gesteund door Dogs Adoptions Nederland is gehuisvest in:

  • Calarasi, de beheerder is Cristiana Chirea ('Neli')
  • Verder huurt Dogs Adoptions Nederland een kennel in een pension in Boekarest (Chiajna). Hier kunnen 5 honden verblijven. Er wordt een vast maandbedrag voor betaald. 

In deze asiels en opvang worden geen honden gedood. Er wordt gestreefd naar goede leefomstandigheden. Bij ziekte wordt een dierenarts geconsulteerd, de honden krijgen dagelijks voer en hebben een droge plek om te slapen. Alle honden worden gesteriliseerd of gecastreerd mits leeftijd en gezondheid het toelaat. Honden die geschikt zijn voor adoptie komen op de website. Euthanasie wordt alleen overwogen bij ernstig en uitzichtsloos lijden.

De stichting ondersteunt de asiels

  • financieel: dierenartskosten (waaronder sterilisaties), reparatie hekwerk, vervanging hondenhuisjes.
  • praktisch: realiseren van adopties.
  • materieel: hondenvoer, klein materiaal als antivlooienmiddelen, benches.

Asiel4

Asiel5