banner3

Tips en Adviezen

Ontsnappen.

Een Roemeens hondje, net gearriveerd in Nederland, wil vaak ontsnappen. Terug naar de plek waar hij of zij vandaan komt. Hoe slecht wij de omstandigheden ook vinden in het asiel waar de hond vandaan komt, het is het enige wat de hond kent. Dus als de hond kan ontsnappen, zal deze dat ongetwijfeld doen. Facebook staat vol van net geadopteerde honden die in Nederland ontsnapt zijn. Wij, als Dogs Adoptions Nederland, willen dit niet meemaken. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de adoptant of het opvanggezin zich bewust is van het ontsnappingsrisico. Tijdens de screening, huisbezoek en in de mails vlak voor de aankomst wordt hierop gewezen. Vaak denken mensen "dit gebeurt mij niet". Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en de honden zijn zeer vindingrijk. Sommigen kunnen zelfs deuren en ramen openen. Dus uit een halsband of tuigje glippen is een peulenschil.

Daarom hieronder wat tips om het ontsnappingsgevaar te minimaliseren:

1. Vanaf de aankomstlokatie is het verplicht de hond via een bench te vervoeren naar huis. Niet los in de auto. Stop nergens met de hond voordat u thuis ben. Open pas in huis de bench, maar zorg dat deuren en ramen dicht zijn.

2. Lijn de hond dubbel aan. Een halsband én een veiligheidstuig én twee riemen. Zorg dat de halsband en het tuig niet te los zitten. Het meest ideale is, als halsband een retrieverlijn en een anti-ontsnappingstuig. (O.a. te bestellen via DAN: Veiligheidstuig op maat bestellen.)

28276887 1923991967625486 593594191424034383 n

Mogelijkheid is daarnaast nog een GPS tracker aan te schaffen. Plaats deze aan de halsband of tuig. Mocht de hond dan toch ontsnappen, dan is deze via dit systeem te traceren.    

3. Laat de hond niet alleen los in de tuin. Voor sommige honden zijn hekken van 2,5 meter een peulenschil om overheen te klimmen. Ook elk gaatje in een heg zal gevonden worden. Blijf er de eerstkomende tijd bij als de hond in de tuin is. Houd de hond aangelijnd, mogelijk aan een lange lijn.

4. Wees voorzichtig met de deuren openen, de hond kan zo wegglippen.

5. Wij adviseren met klem de eerstkomende drie maanden de honden niet los te laten, maar aangelijnd te houden. Loslaten kan altijd nog. Dit verschilt uiteraard per hond.

6. Neem adviezen van ons ter harte. We hebben hier ervaring mee en geven dit advies niet voor niets en weloverwogen.Tenslotte willen we opmerken dat als u aan al deze adviezen voldoet, het alsnog kan gebeuren dat de hond ontsnapt. Ze zijn zo snel en het is zo gebeurd. Neem dan contact op met een vrijwilliger van DAN en we helpen u met zoeken en met de juiste stappen ondernemen. Neemt u alsublieft bovenstaande adviezen ter harte! Het voorkomt veel narigheid.