banner3

Algemeen Dagblad 25-07-2017

Culemborgse Monique loopt met honden naar Boekarest: 'Ik móet door'

Monique Dubbeldam gaat Boekarest halen. Met haar honden Faye en Indy is de 48-jarige Culemborgse bijna aan de Roemeense grens. Met de voettocht van ruim 2.000 kilometer naar de Roemeense hoofdstad wil Dubbeldam geld inzamelen voor zwerfhonden in Roemenië.

Dubbeldam geeft het ruiterlijk toe. De mensen die haar vooraf zeiden dat de tocht naar Roemenië erg zwaar zou worden, hadden gelijk. Ze maakte een aantal moeilijke momenten door. „Ik heb een paar keer aan stoppen gedacht. Vooral toen mijn man twee weken geleden na een paar dagen vertrok en het daarna dagen alleen maar regende, had ik sterk de aandrang om terug te keren. Maar opgeven was geen optie. Ik moest door, vooral voor die honden in Roemenië. Ik dacht: als mijn honden, die nog steeds in uitstekende conditie verkeren, het kunnen, kan ik het ook.”
mo1mo21

Kachels

Niet alleen emotioneel vindt ze de tocht zwaar, ook fysiek. „Ik ben geen topsporter. Ik heb het moeilijk gehad door de regen. Bijna twee weken alleen maar regen. Ik slaap soms bij particulieren. Die nodigen me spontaan uit. Maar soms ook noodgedwongen in hotels. Die hebben in deze periode nog geen kachels aan, dus ik kon mijn kleren niet drogen. Door de beperkte ruimte in mijn rugzak heb ik maar één schoon setje kleding bij me. In natte kleren lopen, is heel vervelend.”

mo31

Ze had een paar bijzondere ontmoetingen in Boedapest en net even buiten de Hongaarse hoofdstad. Die momenten houden haar op de been. „Ik liep Boedapest uit, toen een heel oud vrouwtje zwaaiend op me af kwam lopen. Ze liep direct naar de honden en begon ze te aaien. Normaal heb ik dat liever niet. Maar de honden vonden het direct goed. Met het kleine beetje Duits dat ze kende, begreep ik dat ze vroeger ook een zwerfhond heeft gehad. Ze huilde, toen ik vertelde waarom ik met de honden aan het lopen was. In Boedapest ontmoette ik een Amerikaanse vrouw die zich om zwerfkatten bekommert. Dat werd een heel lang en leuk gesprek.”
mo41mo51

Voorlichting

Ze is nu in Fulopjakab, niet ver van de Roemeense grens. Die denkt ze op 2 oktober over te steken. Dan is het ook gedaan met de rust, weet Monique. „Ik had weleens momenten als het donker werd; wat zal ik nu eens gaan doen? Na de grens ga ik in elk dorp langs de burgemeester, de asiels en scholen. Daar geef ik voorlichting over zwerfhonden. Mijn honden laten zien dat ze ook huishonden kunnen worden.”

Steeds meer media in Roemenië ontdekken de reis van Monique. Ze benadrukt nog eens dat ze met haar reis geld ophaalt om zwerfhonden te laten steriliseren. Ook Europa stuurt geld. „De Europese Unie stopt jaarlijks een kleine tien miljoen in dit programma, maar er wordt niets gedaan. Dat geld verdwijnt in de verkeerde zakken. Het zijn wel onze belastingcenten. Heel erg jammer.”


 

Algemeen Dagblad 25-07-2017

AD 25-07-2017

Culemborgse te voet naar Roemenië voor zwerfhonden: 'Ze verdienen een beter leven'

VIDEORuim 2.000 kilometer, te voet, van Utrecht naar de Roemeense hoofdstad Boekarest. Mét twee van haar honden. Monique Dubbeldam begint eind volgende maand aan de reis, om geld in te zamelen voor Roemeense zwerfhonden.